Skip to main content
Commercieel

De 12 beste netwerktips

Door 24 juli 2014juli 5th, 2022Geen reacties5 min read
Blog voorbeeld

HEERLEN – Elke ondernemer heeft een netwerk. Als jij je netwerk kunt vergroten, vergroot je ook je mogelijkheden om samen te werken, kennis op te doen en natuurlijk opdrachten binnen te halen. Alleen, hoe netwerk je succesvol? Zakelijk netwerken is een kunst. Degener verzamelde 12 tips om het helemaal goed te doen.

1. Bereid je voor

Het is verhelderend om voordat je naar het netwerkevenement gaat al wat huiswerk te doen. Bekijk de website van het evenement om meer te weten te komen over waar het over gaat en wie er heen zullen gaan. Bereid je met Google en Wikipedia voor op de onderwerpen en vind via Google en LinkedIn alvast meer uit over de mensen die er zullen komen.

2. Heb je introductie in je hoofd

Heb in je hoofd een korte introductie klaar waarin je uitlegt wie je bent, wat je doet met je onderneming en waarom jouw oplossing werkt. Oftewel: een elevator pitch. De kunst is om het zo helder mogelijk uit te leggen in een beperkt aantal zinnen. Een goede korte introductie is goud waard, een lange introductie werkt meestal contraproductief.

3. Kom op tijd

Door vroeg aanwezig te zijn op het netwerkevenement mis je niets en kun je wellicht ook nog iets meer uit je bezoek halen.

Je kunt met de gastheer of met mensen uit de organisatie spreken. Misschien mag je de deelnemerslijst inzien om te kijken wie je zou willen ontmoeten, of wil men je aan iemand introduceren.

4. Selecteer wie je wilt ontmoeten

Benader mensen waarvan je grofweg weet wie het zijn en waarvan je vermoedt dat ze voor jou interessant kunnen zijn. Van mensen die je nauwelijks kent kun je dat natuurlijk niet precies vooraf weten. Je selectie is daarom altijd wat ruim en je staat ook open voor mensen die jou willen ontmoeten.

5. Toon oprechte interesse

We hebben de neiging teveel met ons eigen verhaal bezig te zijn en te weinig te luisteren naar anderen. Zo missen we mogelijk belangrijke informatie die van belang kan zijn voor de relatie. Toon oprechte interesse en luister naar de ander. Vraag bijvoorbeeld wat hem deze week heeft beziggehouden.

6. Bedenk wat je voor de ander kan betekenen

Netwerken draait om het leggen van contacten en het opbouwen van relaties. Netwerken is gericht op succes op de langere termijn. Geven komt hier voor nemen. Trap niet in de valkuil te snel te willen verkopen, maar bedenk wat je voor de ander kan betekenen. Dit kan variëren van bijvoorbeeld ervaringen delen tot netwerkcontacten uitwisselen. Dit betaalt zich vaak terug in meer contact en/of wederdiensten.

7. Maak een goede indruk

Een prettige intonatie en correct gebruik van de Nederlandse taal maken dat je gesprekspartner je ziet als een prettige en intelligente persoon. Sta rechtop, dat straalt succes uit. Kleed je goed.

8. Hou je rechterhand vrij

Op netwerkactiviteiten moet je makkelijk kunnen bewegen en veel handen schudden. Zorg er daarom voor dat je niet bepakt en bezakt en met je handen vol in de zaal staat. Laat je jas bij de garderobe en neem alleen spullen in de zaal mee die je echt nodig hebt. Voorkom dat je met glazen en borden moet jongleren en houd je rechterhand vrij voor het handen schudden.

9. Wees een prettige gesprekspartner

Stel je hartelijk op en laat het contact prettig verlopen. Geef complimenten als de ander zich daardoor meer op zijn gemak voelt. Je spreekt altijd op een gelijkwaardig niveau. Je staat dus niet boven of onder je gesprekspartner. Beledigen of intimideren is uit den boze, bedelen ook.

10. Introduceer mensen aan elkaar

Soms proef je bij een gesprekspartner een vraag die jij niet kunt invullen, maar iemand die jij kent wel. Of iemand is op zoek naar iemand waarbij hij even een ingangetje nodig heeft om zich bij hem te introduceren. Steek een helpende hand toe en introduceer mensen aan elkaar.

11. Accepteer een afwijzing vriendelijk

Soms kom jij of komt je gesprekspartner tot de conclusie dat jullie op dat moment niets voor elkaar kunnen betekenen. Niks aan de hand, misschien is dit bij een volgende gelegenheid anders. Neem op een vriendelijke manier afscheid en bewaar geen hard feelings.

12. Maak een afspraak voor een vervolggesprek

Verloopt het contact goed en denk je dat er meer in zit? Vraag dan om een vervolggesprek. Hapt de ander toe en maakt hij een afspraak? Bevestig die dan nog even per e-mail en stuur ook informatie mee. Laat het er niet na een enkel telefoongesprek bij zitten, maar houd het contact warm.