Skip to main content
Financieel

Tips voor rittenadministratie

Door 3 februari 2015juli 7th, 2022Geen reacties2 min read
Blog voorbeeld

HEERLEN – Rij je een auto van de zaak en wil je geen bijtelling betalen? Houdt dan met behulp van onderstaande tips jouw rittenadministratie bij.

Om een naheffingsaanslag te voorkomen kunnen jij en je medewerkers een rittenadministratie bijhouden. Doormiddel van de rittenadministratie kun je aan de fiscus aantonen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden in één kalenderjaar.

Om niet het risico te lopen dat je medewerker de rittenadministratie niet goed registreert kan er een ‘verklaring geen privégebruik auto’ worden getekend. Hiermee ligt de verantwoordelijkheid van de rittenadministratie bij de medewerker.

Tips voor het bijhouden van een rittenadministratie:

  • Registreer voor elke rit de volgende gegevens: het ritnummer, de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het begin- en eindadres, de gereden route en of deze rit privé of zakelijk was.
  • Geef extra aandacht aan het registreren van afwijkende ritten, zoals ritten naar het buitenland of tijdens het weekend.
  • Bewaar ondersteunende stukken zoals tankbonnen, facturen van de garage en afspraken in je (digitale) agenda.
  • Het is toegestaan om maximaal 500 privékilometers onbelast te rijden met een zakelijke auto. Deze 500 kilometers gelden voor één kalenderjaar. Krijgt je medewerker een zakelijke auto op 1 juni 2015 dan dient het aantal privékilometers pro rato berekent te worden: (500/12 maanden)*7 maanden = 291,6 privékilometers voor 2015.
  • Ben je gedurende het kalenderjaar al de 500 privékilometers gepasseerd? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de Belastingdienst. Wacht niet tot het einde van het jaar. Dit kan veel papierwerk schelen.
  • Houdt de administratie regelmatig bij: een veel voorkomende valkuil is het periodiek bijhouden van de rittenadministratie. Veel mensen wachten tot het einde van het jaar om de administratie bij te werken. Dit levert vaak onnodig veel gezoek en gestress op. Hierdoor worden er sneller slordigheidsfouten gemaakt, waardoor vaak niet het volledige fiscale voordeel wordt behaald.
  • Maak het jezelf makkelijk. Er zijn verschillende systemen die je helpen bij het bijhouden van de rittenadministratie. Let wel op dat het systeem voldoet aan de vereisten van de Belastingdienst. Tip: onze klanten gebruiken graag de app Ritmeester van Katoemba.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.