Skip to main content
Financieel

Hoe herken je een vals bankbiljet?

Door 10 juni 2015juli 7th, 2022Geen reacties3 min read
Degener hoe herken je een vals bankbiljet

HEERLEN – Het is altijd iets waar je als ondernemer alert op moet zijn: valse bankbiljetten. Zeker als je veel contant afrekent in je onderneming, is het belangrijk om te weten hoe je een vals bankbiljet kunt herkennen. Zo voer je een snelle controle uit met deze drie eenvoudige stappen.

Stap 1: Kijken

Check het watermerk. Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag niet erop gedrukt zijn. Vergelijk het biljet bij twijfel met een ander biljet waarvan je zeker weet dat het echt is. Als extra controle kun je ook gebruik maken van UV-licht. Een echt watermerk zie je niet onder UV-licht.

Stap 2: Voelen

Voel aan het biljet. Het biljet dient stevig aan te voelen, niet slap of vettig, en knisperen. Ga met je vingers over de voorkant van het biljet. De inkt hoort verhoogd te zijn. Dit kun op verschillende plaatsen op het biljet voelen door er met je vinger of nagel overheen te gaan.

Stap 3: Kantelen

Kantel het biljet en bekijk de zilverkleurige streep. In het hologram zie je de waarde van het biljet en het euroteken. Controleer of het hologram glanzend, gedetailleerd en glad is. Een verdikking op de plek van het hologram kan betekenen dat er op het biljet een vals hologram is geplakt.

Je hebt tegenwoordig ook handige apps die digitaal makkelijk de echtheidskenmerken van een biljet kunnen controleren. Hieronder twee handige apps:

Eurobiljet app (de Nederlandse Bank)
Met deze app kun je op basis van de echtheidskenmerken echte euro biljetten onderscheiden van valse. Verder vertelt de app je ook wat je dient te doen als je denkt een vals biljet in handen te hebben. De app is gratis te downloaden:
Google playstore

Echt of Vals app (de Nederlandse Bank)
De “Echt of Vals app” maakt het mogelijk om eurobiljetten digitaal te controleren op echtheid. Door een eurobiljet met de camera van de telefoon nauwkeurig te scannen, kan deze app de echtheidskenmerken herkennen.
Kijk hier hoe de app werkt

Uiteraard raden wij onze klanten aan om minder cash transacties te doen. Minder cash is wel zo veilig om de kans op valse bankbiljetten te verkleinen. Niet te vergeten dat het minder administratief werk oplevert voor de ondernemer in verband met het registreren van het kasboek.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.