Skip to main content
Operationeel

Tips voor vakantie als ZZP’er

Door 2 juli 2015juli 5th, 2022Geen reacties4 min read
Bereikbaar tijdens de zomer

HEERLEN – Nu de vakantieperiode voor de deur staat, komt bij veel ondernemers de vraag naar boven of het wel slim is om even weg te gaan. Je zult maar net een opdracht mislopen omdat je op het strand in Spanje ligt. Of je krijgt een telefoontje van een potentiële klant op de dag dat je vlucht naar een tropisch paradijs vertrekt. Kortom, hoe en wanneer kun je als ondernemer je vakantie het beste plannen?

Als ondernemer wil je vrijwel altijd bereikbaar zijn, maar een welverdiende vakantie laten verpesten door het gevoel te hebben dat je een klus misloopt, is ook zonde. Daarnaast wil je je vakantie ook niet laten verpesten door op het strand om de vijf minuten je telefoon te checken op e-mailtjes. Ook de meeste partners stellen het uiteraard niet op prijs als je getrouwd bent met je Smartphone. Werken is leuk, maar een werkverslaving is niet de bedoeling.

Hoe kun je nu het beste je vakantie plannen? Hieronder geven wij je vijf tips:

1. Op tijd

Bedenk ruim op tijd wanneer je met vakantie gaat en laat je opdrachtgevers dit ook weten. Bel of mail ze zodra je weet wanneer je weggaat en vertel ze daarbij ook hoe bereikbaar je bent. Je kunt daarbij denken aan een vast moment waarop je je mail checkt. Zo kunnen je opdrachtgevers in hun planning rekening houden met jouw afwezigheid, zonder dat je iemand teleurstelt of een opdracht misloopt.

2. Rustige periode

Als ondernemer in de bouw is het logisch om in de bouwvak je vakantie te plannen, en zo is het in meer branches. Wanneer je weet dat in een bepaalde periode weinig opdrachten worden verstrekt, dan is dat de beste periode om weg te gaan. Zijn er bijvoorbeeld veel beurzen in het najaar, of krijg je juist de meeste klussen aangeboden vlak voor kerst, zorg dan dat je beschikbaar bent.

3. Schoolvakanties

Ben jij door je kinderen gebonden aan de schoolvakanties en is dat net een drukke periode? Probeer dan je vakanties te spreiden, bijvoorbeeld: twee keer een weekend weg met je kinderen. Zo pak je de opdrachten in de schoolvakanties toch mee terwijl je concurrenten het land uit zijn. Wel even goed afstemmen met je partner en kinderen!

4. Financiën

Vakantie is een dure grap, en in tegenstelling tot mensen in loondienst krijg jij geen vakantiegeld of betaalde vrije dagen. Als het lukt, spaar dan maandelijks een bedrag voor je vakantie, bijvoorbeeld 8 procent, dan heb je tegen de tijd dat je weggaat toch wat extra geld. Let ook op dat je facturen verstuurd zijn voor je vertrekt en dat op jouw beurt alle rekeningen zijn betaald, zodat er geen betaaltermijn verstrijkt.

5. Ga ook echt

Heb je eenmaal bedacht dat je op vakantie wil gaan, ga dan ook echt op vakantie. Boek een ticket en houd je daaraan vast. Die vakantie heb je als ondernemer ook hard nodig. Wees eerlijk naar je opdrachtgevers dat je niet of slecht bereikbaar bent. Zij zullen er alle begrip voor hebben dat ze je even moeten missen. Je kunt altijd door blijven werken, maar wat hebben jij en je opdrachtgevers eraan als je straks overspannen thuis zit?

Degener wenst iedereen een fijne vakantie. Heb jij al vakantie plannen gemaakt?

 

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.