Skip to main content
Operationeel

Overgang VAR naar BGL

Door 13 januari 2015juli 5th, 2022Geen reacties2 min read
Blog voorbeeld

HEERLEN – De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt waarschijnlijk dit jaar vervangen door de nieuwe Beschikking geen loonheffing (BGL). Het invullen van ‘de VAR’ wordt overgenomen door een online module waarmee je als zelfstandige je arbeidsrelatie bepaalt voor een bepaalde arbeidsopdracht. Niet alleen de zzp’er, maar ook de opdrachtgever wordt zo verantwoordelijkheid voor de beoordeling van de onderlinge arbeidsrelatie.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over de BGL. Oprichter Martijn Pennekamp van startersplatform ikwordzzper.nl is gematigd positief over wat hij tot nu toe van de BGL gezien heeft. “Er moet nog wel veel gebeuren. Niemand heeft het systeem nog gezien.”

Er komt eindelijk een simpele, snelle online module voor zzp’ers. Tot nu toe moet je de VAR aanvragen met je DigiD. Het duurt een tijdje voordat je de beschikking krijgt, of misschien wel een afwijzing. De BGL wordt een stuk sneller en toegankelijker. Ook ziet de opdrachtgever gelijk welke antwoorden je hebt gegeven op de vragen omtrent de arbeidsrelatie. De opdrachtgever krijgt hiermee ook verantwoordelijkheid.

Rompslomp

Is dit gunstig voor zzp’ers? Niet bijzonder. Het geeft vooral extra administratieve rompslomp. Voor de opdrachtgever zijn er voordelen, die weet precies waar hij aan toe is. Tegenwoordig zie je ook dat freelancers in dienst worden genomen in plaats van vaste betaalde krachten, dat is de laatste tijd schering en inslag.

Tot nu toe werd de introductie van het nieuwe BGL-systeem aangekondigd voor 1 januari. Het zou nu op zijn vroegst april worden. Tot die tijd blijft de Belastingdienst de VAR uit 2014 gedogen tot de invoering van het nieuwe systeem.