Skip to main content
Operationeel

Tips om te sturen op cijfers

Door 4 maart 2015juli 5th, 2022Geen reacties3 min read
Degener sturen op cijfers

HEERLEN – Benut jij je financiële administratie al om je bedrijf te sturen? Krijg meer grip op je zaken met deze 10 financiële tips van DEGENER.

Tip 1: Gebruik begrotingen

Ondernemers die bewust en actief met een begroting werken zijn succesvoller, omdat ze gericht sturing geven aan hun bedrijf.

Tip 2: Maak een marktanalyse

Een marktanalyse is binnen het mkb vaak een ondergeschoven kindje. Weinig tijd, weinig aandacht en te weinig nut, zijn veelgehoorde argumenten. Maak er tijd voor, want het geeft een realistisch beeld van de kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Tip 3: Bereken het rendement van je investeringen

Veel omzet betekent niet automatisch een hogere winst. De meeste winst is te behalen met een kritische blik op je bedrijfsvoering en klanten, en een focus op marktontwikkelingen. Het draait niet alleen om hard werken, maar vooral ook om slimmer werken.

Tip 4: Houd je personeelskosten in de hand

Grip op je personeelskosten houd je als medewerkers hun salaris ruim terugverdienen. Essentieel daarbij is aandacht voor intrinsieke motivatie. Onder meer door goede arbeidsomstandigheden en waardering.

Tip 5: Maak scherpe offertes

Een succesvolle opdracht begint bij een aantrekkelijke offerte. Dat is niet alleen een kwestie van de juiste prijs, maar ook van een heldere presentatie. Het gaat erom dat je de klant laat zien dat jij de beste oplossing biedt voor de scherpst mogelijke prijs.

Tip 6: Bereken je winst per medewerker

Een goed overzicht van de kosten en opbrengsten per medewerker is noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering. Je omzet en brutowinst gedeeld door het aantal medewerkers biedt inzicht en nuttig vergelijkingsmateriaal. Het helpt je tijdig bij te sturen als dat nodig is.

Tip 7: Laat je administratie tot leven komen

Als je je financiële boekhouding ziet als toekomstgerichte managementinformatie, dan gaat je administratie vanzelf leven.

Tip 8: Ga slimmer bezuinigen

Kritisch kijken naar de kosten is voor elke ondernemer zinvol, niet alleen in een mindere economische periode. Als ondernemer moet je om te bezuinigen in ieder geval weten wát je kosten zijn. Juist daar valt een stuk eenvoudiger te besparen dan je zou denken.

Tip 9: Herken betalingsrisico’s

Debiteuren die niet of te laat betalen. Spookfacturen en phishing. Door de signalen op tijd te herkennen en het inbouwen van administratieve checks kun je de schade beperkt houden.

Tip 10: Maak een procesanalyse

Met een procesanalyse breng je de bedrijfsvoering in beeld. Niet alleen de activiteiten waarmee je geld verdient, maar ook zaken zoals marketing, acquisitie en de boekhouding. De winstgevendheid van je onderneming stijgt en de klanttevredenheid gaat omhoog.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.